3D yazıcı yapmak artık açık kaynak tasarımları sayesinde oldukça basit. Öyle ki, belirli malzemelerle evinizde yazıcı üretmek bile mümkün. Gana’da kendilerine Klaks adını veren ekip de bu yöntemle bir yazıcı üretti, hem de sadece e-atık malzemeri kullanarak.
Geri dönüştürülebilir atıklar yeniden kullanıldığında birçok farklı üretim sürecine dahil olabiliyor. Bu atıkları kullanarak hem tasarruflu hem de çevre dostu bir yazıcı üreten Gana’lı gençler hem Gana hem de global 3D dünyasının ilgisini çekti. Birkaç ulusal kurum tarafından desteklenen bu girişimin Gana’nın ekonomisine yardımcı olması bekleniyor.
University of Mines & Technology (UMaT) ve Takoradi Technical University okullarında öğrenci olan Klaks adındaki ekip e-atık(elektronik atık) malzemeleri biraya getirerek oldukça pratik ve ekonomik bir ürün ortaya çıkardı. Tamamen açık kaynaklı tasarımla üretilen 3D yazıcının Gana’da oldukça ilgi çektiği belirtiliyor. Yazıcıyla oldukça büyük bir başarı yakalayan Klaks ekibi ürünü geliştirmeye devam edeceklerini ve bu süreci Facebook sayfalarında 3D meraklılarıyla paylaşacaklarını açıkladı.
Elektrik sistemi eski 2 boyutlu bir yazıcı ve fotokopi makinesinde alınan motor, vida ve borularla oluşturulan yazıcı tamamen geri dönüştürülebilir e-atık materyallerden oluşturulduğu için oldukça uygun bir maliyetle elde edildi. Baskıdaki başarısıyla da hem uygun maliyet hem de kaliteyi buluşturan bu yazıcı hakkında Klaks’ın lideri Kobina Abakah-Paintsil sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek çöp olarak atılan şeylerden yeni ürünler geliştirme potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Gana ve Afrika pazarında ilgi çeken ve bu bölgelerde 3D teknolojisine olan farkındalığı arttırması beklenen bu girişimin Kumasi Hive kuluçka programı tarafından destek alacağı belirtildi. Bu bağlamda ekibe teknik danışmanlık sağlayacak olan Kumasi Hive’ın Kurucu Ortak ve Program Müdürü Anna Lowe, Gana’nın ulusal gelişimi için girişimlere sağlanacak olan desteğin oldukça önemli olduğuna değindi. Global alanda neredeyse 4.8 milyar dolarlık bir pazar haline gelen 3D’nin ABD ve Avrupa dışındaki diğer bölgelerde de yaygınlaşması adına atımış önemli bir girişim olan Klaks’ın Gana hüümetinden destek alıp almayacağı ise bilinmiyor. Bu yıl özellikle Güney Kore ve Hollanda’da 3D üreticilerine sağlanan fon destekleri ve vergi indirimleriyle bu sektörün gelişmine ülkelerin önem verdiğini görüyoruz. Gana ve genel olarak Afrika 3D pazarı için durum ne olacak, bunu ise zaman gösterecek.